Doorzoek 331 reizen naar Afrika van 53 reisorganisaties
Oeganda Landeninformatie
Oeganda Landeninformatie

Oeganda Landeninformatie

Oeganda wordt niet voor niets de ‘Parel van Afrika’ genoemd. Het is een van de mooiste landen in Afrika dankzij de prachtige oerwouden met diverse zeldzame diersoorten, de resterende berggorilla’s en de bron van de Nijl. Doordat Oeganda nog geen massale toestroom van toeristen kent is de bevolking nog uiterst spontaan, vriendelijk en gastvrij.

{tab Algemeen}

Oeganda ligt in Oost-Afrika, midden op de evenaar. Het wordt geheel ingesloten door Soedan, Kenia, de Democratische Republiek Kongo (Zaïre), Rwanda en Tanzania. De grens met Kenia en Tanzania loopt gedeeltelijk door het Victoriameer. Dit is één van de grootste zoetwatermeren ter wereld (ca. 68.000 m²). Het meer - en hiermee de bron van de Nijl - werd in 1858 'ontdekt' door de Britse avonturier John Hanning Speke.

De oppervlakte van Oeganda is 236.040 km². Hiermee is het ongeveer 7x zo goot als Nederland. Al is het land over het algemeen vlak, de gemiddelde hoogte ligt rond de 1000 meter. Het hoogste punt is de Mount Stanley met 5110 meter. Kampala is de hoofdstad en het industriële en bestuurlijke centrum van het land. Het is gebouwd op tien heuvels. De naam is afgeleid van de Kigandese woorden “kasozi k'empala”, dat “de heuvel der antilopen” betekent.

{tab Geschiedenis}

De vroegste menselijke bewoners van het gebied waren jager-verzamelaars. Tussen ongeveer 2000 en 1500 jaar geleden kwamen Bantoe-sprekende volkeren, vermoedelijk uit Centraal- en West-Afrika, het zuidelijke deel van het land. Zij behoren tot de Urewe-cultuur en brachten en ontwikkelden landbouw, metaalbewerking en nieuwe sociale en politieke ideeën. De koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië om Oeganda af te bakenen, groepeerden een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen.

Sinds 9 oktober 1962 is Oeganda afhankelijk van Groot-Brittannië. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ca 300.000 tegenstanders; guerrillaoorlog en schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostten nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni sinds 1986 heeft relatieve stabiliteit en economische groei gebracht. Oeganda is tegenwoordig een politiek stabiel land met een vriendelijke, optimistische, bevolking, een prachtige natuur en een zeer aangenaam klimaat.

{tab Steden}

Kampala werd in 1890 ontdekt door Britse kolonisten die een fort wilde bouwen op de Impala heuvel. Het is uitgegroeid tot een stad verspreid over 10 heuvels en sinds 1962, toen het land onafhankelijk werd, is het de hoofdstad van Oeganda en het gelijknamige district Kampala. Voor deze tijd was Entebbe de hoofdstad. De stad Kampala heeft 1,2 miljoen inwoners en is de grootste stad van het land. Kampala ligt op 1189 m boven de zeespiegel, vlakbij het Victoriameer en is het economische en bestuurlijke centrum van Oeganda.In Kampala vindt u veel groen, moderne kantoorgebouwen, brede boulevards en de typische rode huizen met de groene daken. Er is een wijk waar nog huizen staan uit het begin van deze eeuw. Helaas bevinden zij zich nu in een vervallen staat. Zij behoorden toe aan de koloniale Engelse middenstand toen de spoorlijn van Mombasa naar Oeganda grote exportmogelijkheden gaf. In deze wijk vindt u ook een grotendeels overkapte markt. Zeker een bezoek waard zijn het paleis van de Kabaka, de Kibulimoskee. de protestantse kathedraal, het fort van Lugard en de Makerere-universiteit, de belangrijkste universiteit van het land die verspreid liggen over de diverse heuvels waaruit Kampala bestaat.

Entebbe is de voormalige hoofdstad van Oeganda. Het ligt op een schiereiland in het Victoriameer en bevindt zich op circa 35 kilometer afstand van de hoofdstad Kampala. De stad heeft ongeveer 90.000 inwoners. Tevens bevindt zich bij Entebbe het internationale vliegveld van Oeganda.

{/tabs}

Zoek jouw safari