Doorzoek 331 reizen naar Afrika van 53 reisorganisaties
Klimaat Zuid-Afrika
Klimaat Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika

Het meestal zonnige Zuid-Afrika heeft het hele jaar door een prettig klimaat. Vooral in de Zuid-Afrikaanse wintermaanden van mei tot aan september is de temperatuur erg aangenaam en is er weinig neerslag.

Er is meer regenval in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden van oktober tot aan april en het is in die tijd ook een stuk warmer.

De noordwestelijke kust krijgt het meeste zon; gemiddeld zo’n 320 dagen per jaar. Het zuidwesten van het Zuid-Afrika, ook bekend als de Kaap, heeft een opmerkbaar ander klimaat dan de rest van het land. In dit gebied valt de meeste regen in de winter.

Zuidelijk halfrond daarom omgekeerde seizoenen

Doordat Zuid-Afrika aan de andere kant van de evenaar ligt dan Nederland, zijn de seizoenen omgekeerd. Wanneer het bij ons zomer is, is het daar winter, en andersom. Wanneer jij op vakantie gaat naar Zuid-Afrika in de Nederlandse zomervakantie, kom je terecht in de Zuid-Afrikaanse winter. Maar geen zorgen, de gemiddelde temperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden het hele jaar door.

Omgekeerd geldt dit ook, zoek je een mooie bestemming om te “overwinteren” dan biedt Zuid-Afrika zeker mogelijkheden.

Temperatuur Zuid-Afrika

De temperatuur in Zuid-Afrika is het gehele jaar door aangenaam, maar er zijn verschillen per maand. Hieronder staan de verschillen weergegeven per tijd van het jaar.

Droog seizoen - mei tot september - winter

  • Mei > het einde van de zomer brengt koudere temperaturen, rond de 10 graden, met zich mee in de ochtend en een zonnige middag met gemiddeld rond de 26 graden.

  • Juni, juli & augustus > ook in deze maanden is het in de ochtenden wat kouder, zo rond de 6 graden, maar in de middag loopt het al gauw op richting 23-25 graden.

  • September & begin oktober > de dag begint met een behaaglijke temperatuur van ongeveer 12 graden, in de middag kan wat lichte regenval verwacht worden en is het meestal zo’n 28 graden.

Natter seizoen - oktober tot april - zomer

  • Oktober & november > de start van het regenseizoen brengt lichte regenval mee in de middag, gemiddelde temperaturen in de ochtend zijn 15 graden en in de middag loopt het op tot 28 graden.

  • December, januari & februari > deze erg vochtige en hete maanden brengen veel regenval in de middag en een doorsnee temperatuur van rond de 29 graden.

  • Maart & april > het is een stuk minder vochtig en regenachtig in deze tijd van het jaar, verder beginnen de temperaturen te dalen tot aan 15 graden in de ochtend en 28 in de middag.

Meer Zuid-Afrika reisinformatie

Beste Reistijd Zuid-Afrika

De beste reistijd om een safari te doen in Zuid-Afrika is in het winterseizoen van mei tot aan september, wanneer de temperatuur prettig is en er minder neerslag is. ... leese meer

Zoek jouw safari