Doorzoek 329 reizen naar Afrika van 54 reisorganisaties
Kilimanjaro beklimmen
Kilimanjaro beklimmen

Kilimanjaro beklimmen

De Kilimanjaro is met zijn 5895m de hoogste berg van Afrika en ligt op de grens van Tanzania en Kenia. De Kilimanjaro is een berg die wordt gevormd door een vulkaan. De naam ‘Kilimanjaro’ komt uit het Swahili en betekent “De berg die glinstert”.

Er zijn verschillende routes om de berg te beklimmen. De twee populairste routes om de Kilimanjaro te beklimmen beginnen in de dorpen Marangu en Machame. De Umbwe- route is de kortste route, maar hierdoor steiler, gevaarlijker en het minst gunstig voor acclimatisering. Hieronder zullen de verschillende routes worden beschreven. Onderweg komt u verschillende soorten landschappen tegen; tropisch regenwoud, moorland - en heidezone, boven de 4000m uitsluitend mossen en korstmossen en tot slot boven de 5000m treft u sneeuw aan.

De prijzen van de Kilimanjaro trektochten zijn volledig inclusief van vertrek tot terugkomst in Arusha. Per route bestaat de mogelijkheid om de trektocht uit te breiden met een extra dag. U krijgt een briefing over de klim en kunt acclimatiseren aan het klimaat waardoor u ontspannen begint aan de tocht. Tijdens de afdaling kunt u uw tocht ook met een dag verlengen.

De Marangu route, hutten 5 dagen/4 nachten

De Marangu route is de oudste en meest toeristische route naar de top van de Kilimanjaro. De route duurt gemiddeld vijf dagen. De lager gelegen gebieden worden bedekt met bossen en heidevlaktes. Het maanachtige landschap van de Saddle leid naar de Kibo hut en uiteindelijk naar de rand van de krater. Net boven de poort van het park begint de westelijke route door de bossen en deze is langer en moeilijker maar zeker een mooiere wandeling.

Tijdens deze route zal er verbleven worden in hutten, dit is echter ook de enige route waarbij er overnacht wordt in hutten. Vanwege de drukte en het lage slagingspercentage adviseren wij de Shira, Lemosho of Machame route boven de Marangu route.

Duur: deze tocht kan gelopen worden in 5 dagen.

Dag Start Einde Accommodatie Activiteiten Maaltijden
1 Arusha Kili Mandara Huts Trasfer naar park entree en start naar Mandara vol pension
2 Kili Kili Horombo Huts Klim van mandara naar Horombo vol pension
3 Kili Kili Kibo Huts Klim van Hormbo naar Kibo vol pension
4 Kili Kili Horombo Huts Laatste dag! Middernachtsklim naar de Top vol pension
5 Kili Arusha   Afdaling en terugkeer naar Arusha ontbijt en lunch

** Het is mogelijk om een extra dag te verblijven in de Horombo Huts.

Rongai Route, Camping 6 dagen/5 nachten

De Rongai route begint aan de noordkant van Kilimanjaro. U bezoekt het prachtige bergmeertje van Mawenzi.

De Rongai route is de enige makkelijke route die in het noorden begint en biedt een mooi uitzicht over de Keniaanse savannes. Tijdens deze tocht krijgt u het gevoel van ongerepte natuur en bent u omgeven door de stilte. De Rongai route gaat langs akkers en door bossen, langs heidevlaktes en eindigt uiteindelijk bij een prachtige bergtop. De route is open gedurende de dag maar alle park kosten en de voorbereidingen moeten geregeld zijn voordat er aan de route begonnen word. Alleen een beperkt aantal mensen mogen tegelijkertijd op de route en het word niet gebruikt om af te dalen.

Duur: Deze tocht kan gelopen worden in minstens 5 dagen.

Dag Start Einde Accommodatie Activiteit Maaltijden
1 Arusha Kili First Cave Camp Transfer naar park entree en begin klim naar First Cave Camp vol pension
2 Kili Kili Kikelewa Camp Klim van First Cave Camp naar Kikelewa vol pension
3 Kili Kili Mawenzi Tarn Camp Klim van Kikelewa naar Mawenzi Tarn Camp vol pension
4 Kili Kili Kibo Camp Klim van Mawenzi naar Kibo Camp vol pension
5 Kili Kili Horombo Camp Laatste dag! Middernachtsklim naar de Top vol pension
6 Kili Arusha   Afdaling en terugkeer naar Arusha ontbijt en lunch

** Het is mogelijk om de tocht te verlengen met een extra dag om te acclimatiseren.

Machame route, Camping 6 dagen/5 nachten

De Machame route is een mooie rustige route die aan de zuid-westkant van de Kilimanjaro begint. Ook deze route geeft u genoeg tijd om te acclimatiseren waardoor de kans van slagen wordt vergroot.

De Machame route begint met een wandeling door het regenwoud naar het eerste kamp op 3000 meter hoogte. U wandelt verder naar Shira Plateau waar u kampeert op 3840 meter. U wandelt verder naar de Barranco Vallei. Daarna gaat u via Karanga Vallei en Barafu Camp verder naar de top. U bereikt via Stella Point de top van Kilimanjaro. De afdaling is via de Mweka Route.

Duur: 6 dagen.

Dag Start Einde Accommodatie Activiteit Maaltijden
1 Arusha Kili Machame Camp Transfer naar park entree en begin klim naar Machame Camp vol pension
2 Kili Kili Shira Camp Klim van Shira Camp naar Barranca vol pension
3 Kili Kili Barranca Camp Klim van Barranca Camp naar Barafu Camp vol pension
4 Kili Kili Barafu Camp Klim van Barafu naar Mweka vol pension
5 Kili Kili Mweka Camp Laatste Dag! Middernachtsklim naar de Top vol pension
6 Kili Arusha   Afdaling en terugkeer naar Arusha ontbijt en lunch

** Het is mogelijk om een extra dag te verblijven in het Barranca Camp.

Umbwe route

De Umwbe route is de minst beklommen, steilste en moeilijke tocht naar de top van de Kilimanjaro. Hij is uitermate geschikt voor klimmers die deze top op de meest uitdagende manier willen bereiken. Het is de kortste en meest zware route naar de zuidelijke gletsjers van de vulkaan en westelijke kant van de Kibo. Een klim op de Umbwe route is een van de niet technische verfijnde berg expedities. Deze uitdagende route gaat vaak off track en is niet geschikt voor de onervaren klimmer en is op aanvraag te ondernemen.

Duur: 6 tot 7 dagen.

Meest geschikte periode voor beklimmen Kilimanjaro

De Kilimanjaro kan het gehele jaar beklommen worden, wel moet rekening gehouden worden met het regenseizoen. Deze wordt vaak vermeden. Het lange regenseizoen is van april tot en met mei en het korte regenseizoen is meestal in november/begin december. Houdt rekening met de regenachtige dagen en de koude nachten tijdens de klim gedurende het gehele jaar.

Zoek jouw safari